Catharinahoeve

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-6.png

Breng een bezoek aan het landgoed met de wijn- en fruitgaarden !

Kijk voor meer info https://www.elmare.eu/bezoek-de-boerderij/ en mail ons voor een reservering op info@elmare.eu.

Op dit Zeeuwse landgoed is een gemengd boerenbedrijf gevestigd. Het gebruik van het landgoed is gericht om op  duurzame wijze om te gaan met mens, dier en natuur en de zorg om het landgoed te bewaren voor de komende generaties. Er worden diverse landbouwproducten geteeld, er zijn weilanden voor schapen en paarden en er wordt fruit geteeld. De graspaden en de weilanden zijn omzoomd met bomen en struiken. Het hout dat daar vanaf komt wordt gebruikt voor een hout gestookte centrale verwarming, die de gebouwen van warmte te voorzien. Een zonneboiler zorgt voor warm water en zonnepanelen en een paar kleine windturbines voor een groot deel van de elektriciteit.

Er staan ca. 1,5 ha druivenstokken en fruitbomen in twee hoogstam boomgaarden en overige op het terrein aangeplante vruchtbomen. De druiven worden tot wijn gemaakt: rode, witte en rosé wijn. Van de druiven wordt naar eigen recept ook een port-achtige drank gemaakt. Van een deel van de druiven wordt ook druivensap geperst en ook van de appels en peren wordt sap geperst. De sappen worden gepasteuriseerd zonder toevoegingen (ook geen suiker). Daarnaast wordt er van de diverse vruchten jams en chutneys gemaakt, maar ook stoofpeertjes en appelmoes. Naast de portdrank wordt van de noten (er staan ca. 70 walnotenbomen op Landgoed De Catharinahoeve) een walnotenolie geperst. In de vele beplantingen op het landgoed staan ook sleedoorn en rozenbottels en in de moestuinen frambozen en aardbeien. Dit alles wordt in de jams en de chutneys verwerkt.

Alle ingrediënten van de boerderijproducten hebben hun basis op de boerderij en worden met zo weinig mogelijk toevoegingen gemaakt. Een goed lopend product is ook Lientjes mosterd. Dit wordt handmatig door de medewerkers van zorginstelling Juutsom gemaakt. De mosterdzaadjes zijn niet van eigen bodem.

DE ELMARE

E-Elmare

“niet verkregen van het vorige geslacht maar in bruikleen van het volgende”

De Elmare was een zeearm van de Schelde, die dwars door het West Zeeuws Vlaamse land liep. Aan de voormalige oevers is De Catharinahoeve gevestigd. Een zijarm van de Elmare slingert nu nog als een watergang door het land van de Catharinahoeve.

Naast weilanden voor de schapen en paarden en landbouwgrond heeft de Catharinahoeve twee percelen druiven aangeplant en twee hoogstam boomgaarden met diverse soorten fruit.

De lichte zeeklei vroeger afgezet door de zeestromen is een goede voedingsbodem voor en van belang voor de smaak van het fruit en de druiven. Het fruit is voor eigen gebruik en er worden jams van gemaakt. Van de druiven wordt wijn gemaakt en de productie is in volle gang.

#foodregiowzvl #smakenvanwestzeeuwsvlaanderen #smaaklokaal #bezoekwestzeeuwsvlaanderen  #gemsluis  #streekproducten #kooplokaalzeeuwsvlaanderen #wezienjehiergraag #zwinstreek

© 2023 Elmare