Elmare in de media

Tilburg, 22 maart 2024 : Opnieuw recordoogst voor Nederlandse wijnboeren ondanks natte zomer 2023 !

De Nederlandse wijnboeren hebben opnieuw een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat blijkt uit de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal is er afgelopen wijnjaar 12.774 hectoliter wijn geproduceerd. Dat staat gelijk aan zo’n 1,7 miljoen flessen. Een groei van liefst dertig procent vergeleken met een jaar eerder.

In 2022 werd er ook een recordhoeveelheid druiven geoogst, dankzij een warme en droge zomer. Toen was er 9.837 hectoliter Nederlandse wijn. Dit jaar is dat dus fors meer. Wereldwijd was er vorig jaar juist een daling te zien in de wijnproductie. Met name in Zuid-Europa hadden wijnboeren veel last van extreem weer.

In Nederland kende het afgelopen seizoen juist een goede start met weinig nachtvorst en een droge periode in juni. Dat zorgde voor een korte en krachtige bloei met grote trossen. Juli was echter behoorlijk wisselvallig. Er viel bovengemiddeld veel regen (bron: KNMI) wat zorgde voor de nodige uitdagingen in de wijngaard, zoals schimmeldruk. Door de zonnige nazomer is er uiteindelijk alsnog een recordhoeveelheid druiven geoogst.

Meer wijngaarden

De grotere oogst is mede te danken aan nieuwe wijngaarden die in de afgelopen jaren zijn gestart. Het oppervlak Nederlandse wijngaarden is naar schatting gegroeid tot zo’n 302 hectare. Daarmee is er in 2023 per hectare gemiddeld 42 hectoliter wijn geoogst. Een jaar eerder lag dit gemiddelde lager, zo rond de 36 hectoliter.

De RVO deelt ook jaarlijkse de verhoudingen tussen de verschillende wijncategorieën. Zo worden er in Nederland ook wijnen gemaakt die onder een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) of Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) vallen. In 2023 zijn er naar verhouding iets minder BOB-wijnen en minder rode wijnen geproduceerd. Het totale aandeel witte wijnen betrof 76%, tegenover 24% rode wijnen.

Mousserende wijn

Voor het eerst heeft de RVO ook een inschatting gemaakt van de hoeveelheid mousserende wijn die in Nederland is geproduceerd. Dit is bijna 14% van alle wijn die van oogst 2023 wordt gemaakt. Dat zijn ruim 238.000 flessen mousserende wijn. Ook nieuw is de meting van wie de druivenoogst heeft verwerkt. Zo blijkt vorig jaar ruim driekwart van de druiven door de wijnboer zelf te zijn verwerkt. Ongeveer 20% van de druiven is door een andere wijnmaker vergist. De resterende hoeveelheid is doorverkocht aan collega-wijnboeren.

De komende maanden worden naar verwachting vooral rosés en witte wijnen van oogst 2023 gebotteld en op de markt gebracht. Een overzicht van alle wijnproductiecijfers van de afgelopen jaren is te vinden op www.nederlandsewijninfo.nl/productiecijfers.

—————————————————————————————————

Gastvrij Zeeuws-Vlaanderen

FACEBOOK bericht dd 25 januari 2024 :    𝗙𝗢𝗢𝗗𝗥𝗘𝗚𝗜𝗢 𝗪𝗭𝗩𝗟 : 𝗝𝘂𝗺𝗯𝗼 𝗜𝗻𝗴𝗲𝗹𝘀
Waar haal jij je levensmiddelen vandaan? Voor je dagelijkse boodschappen is een supermarkt natuurlijk hartstikke praktisch. Daar heb je alles wat je nodig hebt in één winkel. Wat mooi als je hier ook producten uit eigen streek tegenkomt! Kun je gewoon lokaal kopen en genieten van al het lekkers wat de omgeving te bieden heeft, terwijl je profiteert van het ruime aanbod. Hierdoor steun je de lokale ondernemer en houd je de plaatselijke economie in stand. Dat die producten geen lange weg hebben afgelegd om in de schappen te belanden, is beter voor het milieu. En dan hebben we het nog niet over de smaak: hoe korter het traject van producent naar de winkel, hoe verser het product, hoe lekkerder.


Bij Jumbo Breskens staan verse kwaliteitsproducten en lokaal ondernemen hoog in het vaandel. Daarom vind je in hun mooie, ruim opgezette winkel een speciaal assortiment aan streekproducten. Even een indruk: in de Jumbo van Breskens kom je ambachtelijke zuivelproducten van De Heerenhoeve tegen, aardappelen van Tas, streekproducten van Elmare , wijnen van Wijngaard ‘t Biezenhof, biologische pompoenen van elise jentohoeve, asperges van Spitsbroek , vis van Fieret’s Vishandel Oostburg B.V., streekbieren van Dutch BargainBrouwerij Barbier, bier met stijl en Brouwerij Rodanum, fruitsappen van De Appelaere , producten van Original Yakiniku Grill, Meetjesland droge worst, bloedworst en hoofdkaas, bakkerijwaren van Bakkerij Willemsen en gerookte vis van Visrokerij Quaars-Steijaert.

Lees verder op onze website: https://kont.ly/jumbo-ingels

Breskens | #gastvrijzeeuwsvlaanderen

================================================================

=========================================================================

PRIJS bericht FACEBOOK 10 september 2023

Wist je dat? Onze Blomme een bronzen prijs gewonnen heeft op de Wijnkeuring van de Lage Landen 2023?

Deze heerlijke rode wijn is gemaakt van de druiven rondo/regent. Het is een volle wijn met toetsen van rode vruchten en heeft 2 jaar op eiken vat gerijpt. Perfect voor een avondje eten met vrienden of als relatiegeschenk!

#zekerzeeuws #zeeuwsvlaanderen #bezoekwestzeeuwsvlaanderen #streekproducten… 

Wijnkeuring de Lage Landen 10 sept.2023 : Brons voor de Elmare Blomme !! (rode wijn)

Tijdens de prijsuitreiking naar aanleiding van

de Wijnkeuring van de Lage Landen 2023

heeft Landgoed de Catharinahoeve

Waterlandkerkje het bronzen certificaat

ontvangen voor de Elmare rode wijn

“Blomme”.

Wat een eer en een blijk van waardering

voor het harde werk! 

Deze uitreiking vond plaats bij Kasteel Amerongen op 10 september jl.

Dit jaar deden er 61 wijnboeren mee aan de wijnkeuring: vijftien uit België en de rest uit Nederland. In totaal stuurden ze 271 verschillende wijnen in. Deze zijn in Duitsland gekeurd, tegelijk met Duitse wijnen in de Landespraemierung. Een vaste, onafhankelijke organisatie van getrainde wijnproevers beoordeelt de wijnen blind en objectief op kwaliteit.

Landgoed De Catharinahoeve heeft er weer een prijs bij !   Gefeliciteerd!!

=============================================================================  

6 september 2023 op Lokaalwijzer

Elmare is de naam van een voormalige zeearm van de Schelde. Dit water liep dwars door Zeeuws-Vlaanderen maar bestaat al lang niet meer, op een klein zijstroompje van de Elmare na. Aan de oevers van de voormalige kreek staat boerderij de 𝗖𝗮𝘁𝗵𝗮𝗿𝗶𝗻𝗮𝗵𝗼𝗲𝘃𝗲, een gemengd boerenbedrijf in Waterlandkerkje. Behalve het telen van landbouwproducten en fruit alsook het houden van schapen en paarden, heeft men zich op de boerderij toegelegd op het kweken van druiven. Niet zomaar een paar trosjes voor eigen consumptie. Nee, er is een complete 𝘄𝗶𝗷𝗻𝗴𝗮𝗮𝗿𝗱 aangelegd op de lichte kalkrijke zeeklei waar druiven heel goed op gedijen. De druivenoogst wordt verwerkt tot 𝗽𝗿𝗶𝗷𝘀𝘄𝗶𝗻𝗻𝗲𝗻𝗱𝗲 𝘄𝗶𝗷𝗻𝗲𝗻 en een portachtige drank genaamd Catharinaotje waar walnoten van eigen oogst aan toegevoegd zijn. Het fruit en de walnoten uit de boomgaard vind je terug in jam, chutney fruitsappen en walnootolie. De producten van eigen makelij worden verkocht onder de toepasselijke naam Elmare. Tevens te koop bij Erfgoedwinkel Vers en Lekker in Groede, zie link onderaan.
Tijdens de Nederlandse 𝗢𝗽𝗲𝗻 𝗪𝗶𝗷𝗻𝗴𝗮𝗮𝗿𝗱𝗱𝗮𝗴𝗲𝗻 kun je een bezoek brengen aan de wijngaard op zaterdagmiddag 16-9 van 12.00u. tot 18.00 uur. De entree is gratis. Je kunt een wandeling maken met een routekaartje, er is een speurtocht voor kinderen en een proeverij van de Elmare wijnen en fruitproducten.
Wil je op een ander moment de boerderij bezoeken, ook dan is er van alles te beleven. Er zijn diverse proeverijen te boeken, naar wens in combinatie met een rondleiding. Je kunt zelfs picknicken in de boomgaard. Voor de mogelijkheden klik je op deze link https://www.elmare.eu/bezoek-de-boerderij/
Graag tot ziens op de boerderij.
🍏🍐🍷🍏🍐🍷🍏🍐🍷🍏🍐🍷🍏🍐🍷
𝗔𝗱𝗿𝗲𝘀 / 𝗼𝗽𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴𝘀𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻 𝗯𝗼𝗲𝗿𝗱𝗲𝗿𝗶𝗷 𝗲𝗻 𝘄𝗶𝗷𝗻𝗴𝗮𝗮𝗿𝗱 klik op link https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/682/elmare-de-catharinahoeve
.
𝗔𝗱𝗿𝗲𝘀 𝗘𝗿𝗳𝗴𝗼𝗲𝗱𝘄𝗶𝗻𝗸𝗲𝗹 𝗚𝗿𝗼𝗲𝗱𝗲 https://lokaalwijzer.nl/Aanbieder/681/winkel-verslekker

Vermelding van Elmare Wijn in Tijdschrift WineLife nr. 76

Wij willen u dit nieuws graag melden ! Wijnkenners Frank Jacobs en Magda van der Rijst proefden en selecteerden 32 heerlijke wijnen uit 100 wijnen en onze Elmare wijn : Zwaene was één van de winnaars. U vindt hieronder het betreffende artikel in het tijdschift WineLife – editie 15april 2022  : 

Artikel in VIA VIVO aug.2021

Badkoerier artikel aug. 2021

Badkoerier Artikel aug.2021

Vanaf 1 juli 2021 is de Catharinahoeve te bezoeken met een rondleiding en een proeverij ! ook als Fietsknoop nr. 53 staan wij nu op de kaart ! Als onderdeel van de fietsroute code 6706571 : Waterlandkerkje / Breskens / Oostburg, lengte afstand van 47.5 km. Kom langs, laat u rondleiden, proef en ervaar !

https://www.fietsknoop.nl/fietsroute/6706571/waterlandkerkje-breskens-oostburg

———-000———

2 oktober 2020 artikel in de PCZ :

Advertentie Horeca Magazine aug.2020 : over de Elmare wijnen en De Catharinahoeve

———–000————-

Op 22 september 2020 werd Rina Oosterling geïnterviewd door Radio 1 over de wijnen van Elmare. Hier kunt u het fragment beluisteren.

© 2024 Elmare