Wijnboerderij

Op het Landgoed de Catharinahoeve worden verschillende druivenrassen geteeld:

  • Dornfelder: een donkerblauwe, zeer kleurintensieve, nog relatief jonge druivensoort. Dit is een kruising tussen verschillende van oorsprong Duitse druiven soorten  (te zien als een mutatie van de pinot noir). Dornfelder heeft de eigenschap erg groei krachtig te zijn met een grote opbrengst. De vrij vroeg rijpende druif  heeft veel extract en een intense fruitigheid. Op het landgoed wordt er rosé en sap van gemaakt.
  • Johanniter:  is een riesling-achtige en van oorsprong uit Duitsland. Een witte wijn met een fris fruitige, nootachtige smaak met een vleugje citroenen met goed afgestemde zuren. Heeft een hoog doordrinkgehalte.
  • Regent: staat ook bekend onder de naam Geilweilerhof 67-198-3, genoemd naar het Duitse Instituut voor Druiventeelt waar de druif is gekweekt.
    Regent geeft een merlot-achtige rode wijn met donkere, volle tannines met aroma’s van bosvruchten. Daarnaast wordt er tezamen met de Rondo een lekkere goed drinkbare cuvé wijn, Rondo-Regent, van gemaakt.
  • Rondo: is een uit Duitsland (Geisenheim; Gm 6494-5) afkomstig blauw druivenras met middelgrote tot grote donkerblauwe trossen, die als ze lang blijven hangen (rijping vanaf half september) een hoog suikergehalte ontwikkelen. Deze geeft een donkerrode wijn, fruitig tot vol van smaak, rijk aan tannines (een Bourgogne achtige). Tezamen met de Regentdruif wordt er ook een cuvé wijn van gemaakt, die goed drinkbaar is en ook een aantal jaren houdbaar is.
  • Sauvignier Gris:  is een schimmel-resistente witte druif (Fr 392-83). De druif is een kruising tussen de Cabernet Sauvignon en Bronner. De wijnen van deze druif zijn krachtig, vol en licht fruitig. Op landgoed wordt van deze druif een witte wijn gemaakt. Wat ‘zachter’ van smaak dan de Johannitter witte wijn.
  • Salomé:  Deze blauwe druif is afkomstig uit Zwitserland en werd eind jaren 70 gecreëerd door Anton Meier op zijn kweekstation in Würenlingen. De druif is geschikt als wijndruif maar zeker ook als tafeldruif. De Salomé druif geeft een volle rode merlot-achtige wijn. Van deze druif wordt sap en wijn voor het Catrinaatje (de portdrank) gemaakt.
© 2023 Elmare